Zoeken in deze blog

Lijst zorgverzekeraars

 

Lijst zorgverzekeraars
De echte machthebbers van de zorg
 
1.     ASR`                            : Michel Verwoest Lid van de raad van bestuur
2.     Menzis                        :  Mr. R.H.L.M. van Boxtel voorzitter
3.     VGZ                             : Tom Kliphuis voorzitter
4.     CZ                                Wim van Meeren voorzitter
5.     DSW                            : C.A.C.M. Oomen voorzitter
6.     ENO                            : Frank Blankers Algemeen directeur
7.     ONVZ                          : Drs. J.P.A. (Jean-Paul) van Haarlem RA voorzitter
8.     Achmea                      : W.A.J. van Duin voorzitter
9.     Zorg en Zekerheid     : A.M. van Houten MHA voorzitter  

1 ASR Ziektekosten (1 van de 5 waar 10% van de zorgverzekerden zitten) Beurs genoteerd
Beursgenoteerd dat is duidelijk en een tijd onder de Staat minister van financien Dijsselbloem gehangen.
De voorzitter van de raad van bestuur is Jos Baeten De raad van bestuur bestaat ui 4 leden. De ziektekostenverzekeringen valt onder Michel Verwoest De Raad van commissarissen bestaat uit 4 personen. Het is een conglomeraat van bedrijven Daar ergens tussen zit ASR Ziektekosten. De winstuitkering is hier duidelijk. Die komt terecht bij de aandeelhouders uiteindelijk. 
 
2 Coöperatie Menzis U.A. (1 van de 4 waar 90% van de zorgverzekerden zitten)
   (tot dit concern behoren ook Anderzorg, AZIVO Zorgverzekeraar
HEMA, PMA)
Die hebben een ledenraad van 39 personen. Krijgen zij nu een winstuitkering? Of gewoon zoals altijd gebeurt aan de Raad van bestuur bestaande uit 3 leden De voorzitter is mr. R.H.L.M. van Boxtel Een U.A. kan winst uitkeren aan de leden. Maar wie zijn de leden dan. De ledenraad of de verzekerden? Of zijn er nog andere leden dis even niet zichtbaar zijn? De Raad van bestuur daar is zo oppervlakkig gezien niets op aan te merken. De Raad van Commissarissen ia alleen de voorzitter duidelijk als je wat verder zoekt. De anderen hebben geen verkorte CV staan. 
 
3 Coöperatie VGZ UA. (1 van de 4 waar 90% van de zorgverzekerden zitten)
   (tot dit concern behoren ook IZA Zorgverzekeraar, IZZ Zorgverzekeraar, Univé, Zorgverzekeraar UMC,
Cura, IZZ, Bewuzt, Besured, De Goudse, Promovendum, National Academic, ZEKUR)d Die hebben een ledenraad van 35 personen, ook hier geld krijgen zij de winstuitkering die men in 2018 gaat uitkeren? Ook hier een raad van bestuur bestaande uit 3 leden en voorzitter is Tom Kliphuis en een Raad van commissarissen van 7 leden. 
 
4 CZ(1 van de 4 waar 90% van de zorgverzekerden zitten)
(tot dit concern behoren ook Delta Lloyd Zorgverzekering, Ohra Zorgverzekeringen en Ohra    ziektekostenverzekeringen)
 
Bij CZ is het wat ingewikkeldere en onoverzichtelijk CZ is een U.A. maar zorgen ook voor de zorgverzekeringen Delta Lloyd groep wat de marketting en bewaking van het product. Delta Lloyd is echter een beursgenoteerde onderneming en de financiële gevolgen van uw premies en de uitkeringen komen bij deze beursgenoteerde onderneming terecht. Komen dus niet in de financiële cijfers terecht van CZ. Datzelfde geld voor Ohra verzekeringen wat wel een N.V. is en geen beursfonds. De verkoop controle uitvoeren van de verzekeringen doet CZ maar de financiële gevolgen premies en uitbetalingen gaan naar Ohra N.V. Wat CV dan aan cijfers publiceert is duidelijk gespleten. Dat zal wel door een registeraccountant wel juist uit elkaar worden gehouden maar bij de premievaststelling van CZ roept dit onmiddellijk de vraag op of daar het beheer van de zorgverzekeringringen dan Delta Lloyd N.V, en Ohra N.V. waar men uiteraard geld voor ontvangt mee wordt genomen bij de premievaststelling? Ga er maar vanuit dat dit niet gebeurt omdat men vind dat de exploitatievergoeding toe dient te komen aan de bestuurders. Dus zien we hier dat winsten waarvan we niet weten hoe hoog ze zijn, over 3 ondernemingen worden uitgekeerd. We van buitenaf niet kunnen vaststellen hoeveel men heeft gekregen.  Er is een Raad van Bestuur van 2 leden De voorzitter is vaste functie vaste taak en dat is Wim van der Meeren Maar lid 2 Arno van Son is ook nog eens voorzitter van  Raad van bestuur Stichting CbusineZ  en voorzitter van de AVA en RvC van Vecozo en lid van de Raad van Toezicht  van de vereniging van zorgverzekeraars. Druk baasje. En er is een Raad van commissarissen 5 leden Hier wordt weer wel inzichtgegeven van de achtergrond van de commissarissen en zij hebben vele anderen lucratieve functies. De ledenraad hadden we al gepubliceerd in een ander artikel waar ik nog dacht dat alles onder de Delta Lloyd viel maar dat is nu genuanceerder weergegeven. Zij zijn toch degene die mogelijk profiteren van de uitkeringen van de winst. 
 
5 DSW Zorgverzekeraar U.A. (1 van de 5 waar 10% van de zorgverzekerden zitten)
   (tot dit concern behoort ook Stad Holland Zorgverzekeraar OWM U.A.)
 
Hier is men duidelijk terughoudender. Op de website is in ieder geval niets over de juridische structuur en raden van bestuur en de commissarissen te vinden. Ik heb wel een jaarverslag van 2015 gevonden. Voorzitter C.A.C.M. Oomen. Er is met de voorzitter mee geteld een raad van bestuur van 4 man en een ledenraad van 11 man. De ledenraad heeft een deel van het toezicht weer uitbesteed aan de raad van commissarissen die bestaat uit 4 leden. De ledenraad heeft weer een deel van haar controle uitbesteed aan de raad van commissarissen. Duidelijk is het is een corporatie U.A. Dus de winst kan uitgekeerd worden aan de leden.  

6  Coöperatie Eno U.A. (1 van de 5 waar 10% van de zorgverzekerden zitten)
   ( hier vallen onder Salland Zorgdirect  en Hollandzorg )
 
Bij de overheid staat vermeld dat het Eno Zorgverzekeraar N.V. is. Maar als ik naar het jaarverslag ga kijken dan zie ik tot mijn stomme verbazing dat het Coöperatie Eno U.A. is Daar hangt dan weer een holding aan vast en aan de holding zitten 6 andere bedrijven gekoppeld waar ook Eno Zorg zekeraars onder zitten. Maar de ledenraad bestaat uit leden samengesteld uit de verzekerden. Die kan ook samengesteld zij alleen voor de Zorgverzekeraar N.V. Dan kan voor de U.A. een andere ledenraad gelden die mogelijke winsten krijgen uitgekeerd van de hele groep Algemeen directeur Frank Blankers en er is een financiële directeur en er is een Raad van commissarissen van 6 man. Men heeft een ledenraad die uit 20 man bestaat waarvan er twee vacant zijn. Er kan ook hier winst uitgekeerd worden maar hoeveel en aan wie is niet duidelijk.  

7 ONVZ Zorgverzekeraar (1 van de 5 waar 10% van de zorgverzekerden zitten)

Hier hebben we weer wat nieuws: ONVZ is een vereniging Dat heeft juridisch weer andere kenmerken. Iedere verzekerde is automatisch lid van de vereniging de vereniging is eigenaar van ONZV Holding B.V. waar weer B.V.’s onder hangen.

De vereniging heeft een bestuur van 4 leden De voorzitter Drs. Jean-Paul van Haarlem RA  en ze hebben een raad van afgevaardigden 11 leden. Juridische hebben ze meer macht dan bij de andere ledenraden. Er zitten drie B.V. onder de holding 1 voor de zorgverzekering 1 voor de aanvullende verzekeringen dat zijn de verzekeringen die niet bij de zorg worden vergoed en 1 voor de langdurige zorg wat ook niet onder de zorg valt. De laatste 2 kunnen winst maken. En als hier winst uitgekeerd zou worden is dat aan de leden en dat zijn de verzekerden.  Deze structuur zouden verplicht voor de rest ook moeten gelden. Hier is duidelijk dat alle resultaten eigenlijk ook van de verzekerden zijn en er niets kan wegvloeien naar andere aanhangende figuren. Dit is zelfs te verkiezen boven een collectieve verzekering bij de overheid. Met deze verenigingsstructuur kan men andere bedrijfsactiviteiten doen. Maakt men daar winst mee ken men de totale kosten drukken. Hier zou men zelfs ziekenhuizen onder kunnen hangen als men maar zorgt dat ze winst draaien. Dat drukt de premies. 

8 Achmea UA  Zilveren Kruis (1 van de 4 waar 90% van de zorgverzekerden zitten)
   (tot dit concern behoren ook Avéro, De Friesland Zorgverzekeraar, FBTO zorgverzekeringen, Interpolis
   Zorgverzekeringen, Zorgverzekeraar OZF) Agis, ZieZo, ProLife, Kiemer, 
 
Opmerkelijk hierbij is dat bij de overheid alleen zilveren Kruis staat die dan in de zorg zitten. Maar Achmea heeft ook schadeverzekeringen. Een UA heeft geen publicatieplicht van de cijfers dus hoe dat door elkaar heen loopt bij de financiële verslaglegging is niet vast te stellen tenzij men van de hele groep het verslag krijgt. Achmea U.A. heeft een raad van bestuur. De voorzitter is W.A.J. van duin De hele raad van bestuur bestaat uit 5 man en 1 vrouw. Er is geen ledenraad maar een vereniging van de verzekerden. De vereniging Achmea is lid van de Coöperatie Achmea U.A. en bewaakt de coöperatieve grondslag.  Maar omdat het ministerie alleen Zilveren kruis aangeeft als zorgverzekeraar is duidelijk dat zij maar een deel krijgen van de verslaglegging en wel een heel klein deel. De mogelijke winstuitkering van de zorgresultaten komen dan vrijwel zeker bij andere partijen terecht. Nu is nog niet duidelijk bij mij waar de mogelijke winstuitkeringen naar toegaan. Niet naar de zorgverzekerden.    

9 Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid (1 van de 5 waar 10% van de zorgverzekerden zitten)
  ( tot dit concern behoort ook OWM AZVZ )
 
De raad van bestuur bestaat uit 2 leden voorzitter is de heer A.M. van Houten MHA De Raad van Commissarissen bestaat uit 6 leden en er is een ledenraad van 21 personen. Men doet hier zeer geheimzinnig over de structuur zelfs. Het is een coöperatie U.A. dat is duidelijk. Een jaarverslag kan alleen op het kantoor worden ingezien. Of er meerdere ondernemingen onder vallen heb ik niet kunnen zien omdat ik dan naar Leiden zou moeten.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten